Sustenabilitatea

Sustenabilitatea

ALCOMEX ÎNTR-O ECONOMIE SUSTENABILĂ

Încălzirea globală reprezintă o provocare majoră pentru omenire. Emisiile de gaze cu efect de seră, cum ar fi CO2 și metanul, trebuie reduse semnificativ pentru a atenua schimbările climatice și efectele negative ale acestora. În cadrul Acordului de la Paris privind schimbările climatice, 200 de țări s-au angajat să reducă încălzirea globală la maximum 2 °C și, de preferință, la 1,5 °C. La Alcomex, înțelegem importanța acestei probleme și recunoaștem responsabilitatea noastră de a lua măsuri, alături de părțile interesate.

Provocările tranziției energetice oferă o oportunitate pentru Alcomex de a-și asuma un rol de lider în industria de arcuri. Putem realiza acest lucru prin faptul că nu privim tranziția energetică ca pe sfârșitul unei ere industriale, ci mai degrabă ca pe începutul unei economii noi și durabile. Vrem să fim implicați în această tranziție, deoarece credem că este direcția potrivită pentru planeta noastră și pentru toate părțile interesate.

reduce co2 sulstainability

Obiectivele strategice de reducere a emisiilor de carbon pentru 2030

Am adoptat o abordare treptată pas cu pas, făcând din reducerea emisiilor de carbon un aspect central al strategiei Alcomex. Obiectivele noastre sunt în conformitate cu cele ale Acordului de la Paris privind schimbările climatice și ne propunem o reducere anuală de 5% a emisiilor de CO2 ale Grupului Alcomex.

Cum se obține neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon:

Neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon se realizează prin calcularea amprentei de carbon și reducerea acesteia printr-o combinație de măsuri interne de eficiență și sprijin pentru proiecte externe de reducere a emisiilor. Procesul implică următorii pași:

 • Colectarea datelor pentru toate filialele și calcularea emisiilor de CO2.
 • Determinarea părții din activitate care poate atinge neutralitatea emisiilor de carbon în timp.
 • Stabilirea obiectivelor de reducere a emisiilor de carbon în conformitate cu Acordul de la Paris privind schimbările climatice.
 • Implementarea măsurilor interne de reducere a emisiilor, cum ar fi programele de eficiență energetică.
 • Comunicarea unui mesaj autentic, clar și credibil tuturor părților interesate.

Călătoria Alcomex privind climatul

În 2019, Alcomex și-a stabilit amprenta de carbon pentru toate companiile sale, folosind instrumentele Climate Neutral Group. Planurile de reducere au fost deja puse în aplicare și au fost stabilite obiective, cu scopul de a realiza o reducere anuală de 5% din emisiile de CO2 pentru Grupul Alcomex.

Ca organizație internațională, înțelegem că se poate să nu fie posibilă reducerea imediată a tuturor emisiilor noastre. Realizarea reducerii emisiilor de CO2 pentru un producător global de arcuri poate fi o provocare datorită amprentei de carbon a materialelor de bază utilizate în producție, a consumului de gaze al cuptoarelor, a utilizării motorinei pentru transport. Pentru a implementa măsuri eficiente de reducere a emisiilor de CO2, trebuie luat în considerare întregul lanț de aprovizionare, de la aprovizionarea cu materii prime până la transportul produselor finite.

În timp ce eliminarea utilizării oțelului poate să nu fie fezabilă, explorarea opțiunilor alternative de oțel cu suport de carbon poate contribui la reducerea amprentei globale de carbon a companiei. De asemenea, trebuie evaluate și sursele de energie utilizate în producție, cum ar fi cuptoarele pe gaz. Trecerea la surse regenerabile de energie, cum ar fi energia solară sau eoliană, ar putea reduce semnificativ amprenta de carbon a companiei. În plus, trebuie luate în considerare metodele de transport pentru produsele finite. Înlocuirea camioanelor cu motorină cu vehicule electrice sau hibride poate reduce semnificativ emisiile și poate contribui la obiectivele companiei de reducere a emisiilor de CO2.

În general, reducerea emisiilor de CO2 pentru un producător global de arcuri necesită o abordare cuprinzătoare care să ia în considerare întregul lanț de aprovizionare și să exploreze diverse alternative pentru a reduce amprenta de carbon a fiecărei etape a procesului de producție. Mergând mai departe, rămânem angajați să explorăm modalități suplimentare de reducere a amprentei noastre de carbon și de promovare a practicilor durabile în cadrul tuturor operațiunilor noastre. Considerăm că, dacă vom continua să investim în inițiative ecologice și să colaborăm cu organizații similare, putem face progrese semnificative către obiectivul nostru de a reduce impactul nostru asupra planetei.

Pentru a realiza reducerea emisiilor de CO2, fiecare fabrică Alcomex a elaborat un plan cu obiective și investiții care se încadrează în trei categorii:

Investiții cu prag scăzut: investiții cuprinse între 0 și 2.000 € care vor fi implementate imediat și continuu. Exemplele includ trecerea la energia electrică verde, izolarea clădirilor și conductelor de încălzire centrală și setarea încălzirii centrale cu un ceas.

 

Investiții cu prag mediu: investiții cuprinse între 2.000 € și 30.000 € care vor fi programate pentru următorii ani pe baza impactului lor de reducere a emisiilor de CO2. Exemplele includ implementarea iluminatului cu LED-uri, electrificarea mașinilor companiei și îmbunătățirea proceselor de fabricație prin eliminarea proceselor consumatoare de energie și cu impact ridicat de CO2 sau optimizarea consumului de energie al parcului de mașini.

 

Investiții cu prag ridicat: investiții care depășesc 30.000 € și care vor fi planificate pe baza impactului lor de reducere a emisiilor de CO2 și a rentabilității investițiilor. Exemplele includ instalarea panourilor solare pe clădiri și înlocuirea utilajelor vechi, mai puțin sustenabile.

 

 

Management focus

Efectele acestor investiții vor avea un impact pozitiv în următorii ani. Fiecare entitate are propriul raport de progres și propriile obiective și a fost elaborat un plan pentru fiecare fabrică pentru următorii câțiva ani. Acest plan va fi evaluat anual și ajustat, dacă este necesar, pentru a reduce amprenta de CO2 per fabrică.

Pentru a aborda această problemă, am luat măsuri de compensare a emisiilor noastre inevitabile prin parteneriate cu organizații precum Land Life Company și The Green Branch. Prin colaborarea noastră cu aceste organizații, am plantat peste 6.800 de copaci, ceea ce nu numai că ajută la compensarea emisiilor noastre, dar contribuie și la refacerea ecosistemelor și a biodiversității.

Alcomex compensează CO2 prin proiectul de împădurire Qianbei.

Proiectul utilizează metode de împădurire pe terenuri sterpe pentru a crea o pădure de captare a carbonului în provincia Guizhou din China. S-au plantat peste 50.000 de hectare de pădure, menite să sporească biodiversitatea și să creeze mijloace de trai alternative. Pentru a transforma terenul în păduri bogate și interconectate biodiverse sunt plantate diferite specii de arbori nativi. Fără acest proiect, zona ar rămâne stearpă, cu o capacitate limitată de a susține viața.

În timp ce proiectul se concentrează pe stocarea CO2, acesta contribuie în mod activ și la obiectivele de dezvoltare durabilă ale Organizației Națiunilor Unite.

 • 1. Fără sărăcie: Îmbunătățirea semnificativă a venitului mediu lunar al locuitorilor satului din zona proiectului.
 • 4.  Educație de calitate:  Toți angajații proiectului beneficiază de instruire din partea biroului forestier local, inclusiv instruire privind colectarea semințelor.
 • 5. Egalitate de gen: Proiectul implică în mod activ femeile în procesul de luare a deciziilor și în muncă, aproximativ 70% dintre toate părțile interesate fiind femei.
 • 8. Muncă decentă și creștere economică: Peste 15.000 de persoane au fost angajate în activitățile proiectului.
 • 13. Acțiune pentru climat: Întregul proiect elimină anual peste 232.708.000 kg de CO2 din atmosferă.
 • 15. Viața pe pământ: Îmbunătățirea solului va contribui la prevenirea eroziunii locale și a deșertificării.

Certificate

Proiectul este certificat în conformitate cu standardul Verified Carbon Standard (VCS), precum și cu standardul The Climate, Community & Biodiversity.

var _paq = _paq || [];_paq.push(['trackPageView']);_paq.push(['enableLinkTracking']);_paq.push(['enableHeartBeatTimer', 10]);(function() {var u="//tracker.leadexpress.nl/";_paq.push(['setTrackerUrl', u+'piwik.php']); _paq.push(['setSiteId', 1606]); var d=document, g=d.createElement('script'),s=d.getElementsByTagName('script')[0]; g.type='text/javascript'; g.async=true; g.defer=true; g.src=u+'piwik.js'; s.parentNode.insertBefore(g,s);})();

logo alcomex